„Vzpomněli si na schůze KSČ.“ Zbořil a Pavlova sláva na Hradě

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
30.10.2023 9:41 | Komentář

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Dojemná fotografie, na které jsou lidé, kteří mají křestní jména jako z Nového zákona a přitom by mohli uvažovat o boji s třídním nepřítelem? „Z generála Pavla filosof nikdy nebude a nikdo to po něm ani nechce,“ podotkl politolog Zdeněk Zbořil v pondělním Rozjezdu. S nadsázkou komentoval i jeden z výroků české ministryně obrany nebo situaci na Blízkém východě.

„Vzpomněli si na schůze KSČ.“ Zbořil a Pavlova sláva na Hradě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Ve zpravodajském vlnobití pravdivých i nepravdivých zpráv z Ukrajiny a mezi hororovými obrazy z Gazy se zdá být nadbytečným upozorňovat na oživení snah Lichtenštejnska o restituci po druhé světové válce konfiskovaného majetku knížecího rodu. Zajímavé je, že tento léta se táhnoucí spor českého a kdysi už i československého státu o rozsáhlý majetek, který vznikal zejména v době pobělohorské, se tentokrát a opakovaně nabízí jako otázka, proč je tomu tak právě v těchto dnech. A také, proč se k tomu vyjadřuje prezident ČR,“ říká na úvod.



„Dějiny v Čechách a na Moravě jsou přeplněny konfiskacemi a restitucemi, vyvlastňováním majetků šlechtických rodů i podnikatelských subjektů a tato džungle je tradičně vynikajícím ,podnikatelským' počínáním na ,slovo vzatých odborníků', kteří se v této houštině umějí prodírat s neuvěřitelnou obratností. Konfiskace z doby pobělohorské, josefínské, pozemkové reformy 19. století, ,vyvlastňování' a ,znárodňování', restituování či privatizování za světla i za tmy je něco jako národní i mezinárodní sport,“ uvedl. „Pro normálního smrtelníka jsou to věci většinou nepřehledné, a tak nezbývá, než se spoléhat na moudrost vlády a hlavy státu a být ve střehu, když se za podivných okolností někdo těmito problémy zabývá. A zjistíme-li, že se v těchto souvislostech objevují osoby a právníci známí z podobných akcí jako byly třeba ,církevní restituce' (uvádíme jen jako příklad) nemělo by nás to nechat nezaujatými,“ dodal.

„Málokdo z politických komentátorů a autorů třeba miniaturních glos zanedbal udělování cen prezidentem republiky jemu doporučeným osobám a osobnostem ve Vladislavském sále Pražského hradu. Proto tomu zde nemusíme věnovat příliš velkou pozornost. Snad jen těm zdánlivě nevýznamným souvisejícím podrobnostem. Na sítích se objevila až dojemná fotografie Petra Pitharta, Pavla Rychetského a Petra Pavla. Jejich jména připomínají Nový zákon, velké osobnosti křesťanství a věrouku evropských církví. Jsou všichni plni úsměvů, jako kdyby si všichni tři vzpomněli na schůze KSČ, kde také bývala často dobrá nálada, i když se muselo ,řešit' jak naložit s třídním nepřítelem,“ konstatoval.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč se nepochlubila, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejáji , 30.10.2023 11:16:45
Babiš se divil, že Zdena Mašínová převzala od bývalého komunisty Petra Pavla vyznamenání. Ono totiž platí svůj k svému. Jak jsem si přečetl v sobotním Magazínu Práva ze dne dvacátého prvního října, byla Zdena Mašínová provdána ze kovaného komunistu, o čemž se ve své vydané knize nezmiňuje. Mluví o tom nevlastní syn Ctibora Nováka, popraveného strýce bratrů Mašínů (tím pádem i strýc Z. Mašínové), který se ptal Zdeny Mašínové, proč se s tím nepochlubila v knize vzpomínek.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…